sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Vankivaunu not? Vankilavaunu Suolahdessa

En ole vielä kauheasti ehtinyt tätäkään harrastusta aloitella, eli vanhojen junien tutkimista sekä kuvaamista. Mutta tuli tälläinen vaunuletka eteeni tänään. Seassa oli tosi pelottavannäköinen musta vaunu! 


Jokaisessa ikkunassa oli ristikot tai kalterit, jotka olivat tukevaa tekoa, myös käytävänikkunassa, jossa oli myös pyyhinsulka. 


Ovet vaunuun olivat lukossa, mutta pienikätisenä kurotin käden sekä kameran ristikonläpi ja painelin kuvia, tietämättä mitä sisällä sitten näkyykään! Kameran "turvanauha" tietty kiedottuna ranteenympärille, ettei tipu sinne :)Ovissa näkyy ovisilmät, sekä jonkinlainen luukku? Vaunussa on penkki sekä pöytä, vartijan vaiko ihan ruokailuun? Harmaalla metallilla sisustettuna näky oli aika pelottava! 
Vankien siirtoon nämä taitavatkin olla, ja todella hurjannäköinen on tämä kappale! 


Tämä sekä muut vaunut lepäsivät suljetulla junaradalla. Junarata on Suolahdesta ainakin Äänekoskelle asti, ja joskus pienenä olen sen radan kulkenutkin vanhalla lättä-hatulla, muistaakseni höyryfestivaalipäivänä, sellainen erikoismatka :) ...Kauniita maisemia vähän erireittiä, joskus jos olisi mahdollisuus, radan voisi vaikka maastopyöräillä, jos ranteet kestävät.

4 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Luultavasti juuri siihen, mitä uumoilit. Vankien kuljettamiseen. Aika kolkon näköistä noissa vaunuissa on ollut. Huh...

_Nia_ kirjoitti...

Aika synkännököiset vaunut.. varmaan vankeja niissä on kuljetettu.

Deeveri kirjoitti...

Uusia ja mielenkiintoisia aiheita harrastukseesi nämä vaunut.

Noissa kuvissa todellakin vanha käytöstä poistettu vankivaunumalli Not. Samankaltainen, ei yhtä komean värinen tosin, löytyy ainakin Suomen Rautatiemuseon ratapihalta Hyvinkäältä.

Nykyään käytössä olevat vankivaunut näyttävät lähinnä tavallisilta pikajunanvaunuilta. Kuvia löytyy kun kirjoittaa googleen hakusanaksi "vankivaunu". Ensimmäisestä linkistä vanha Not ja toisesta uusi Nom.

Purppura kirjoitti...

Äidillä oli tapana viedä minut sunnuntaikävelylle, kun olin pieni. Silloin Suolahden Wanhalla Asemalla oli vanhoja junia, joihin pääsi sisään. Yhteen oli laitettu kahvila. Sinne piti suunnata aina kävelyllä. Tuli nostalgisia muistoja mieleen tuosta vankivaunusta :)