sunnuntai 3. elokuuta 2014

Vallisaari, Aleksanterin patteri

Vallisaaren ja Kuninkaansaaren reissu ohi, mahtava seikkailu. En tiedä oikein mistä alottaisin mutta tämä oli mielestäni kaikkein vaikuttavin. Aleksanterin patteri, joka oli luonnon valtaama. Rautaportit ja muut arvokkaat tavarat olivat jo kadonneet. Tässä pihassa on yksi jännä juttu. Nimittäin se että vasemmalla puolella kasvoi vihreänä kaikenlaista rikkaruohoa...
Kun taas oikealla puolella vaaleaa kultaista heinää. Toiselle puolelle oli haudattu suuren räjähdyksen jäljiltä ammuksia, mustaa ruutia ja muuta jätettä. Toiselle taas ei. Tästä näkee suoraan vaikutuksen ympäristöön.
Pääsimme tutkimaan patteria sisältä. Luolat olivat tyhjiä, mutta eivät homeisia. Oikeastaan täällä ei ollut hometta missään, johtuen sen ajan taitavasta rakentamisesta. Uudemmat autiotalot ovat ihan homehtuneet. Näitä voisi ottaa vaikka heti uusiokäyttöön.
Kaikista huoneista olivat kadonneet lattialankut, jotka saattavat olla nykyisin jonkun kesämökin terassina. Kauniit kierreportaat olivat hieman ruosteessa mutta ihan käyttökelpoiset. Niissä oli muutama kierre, mutta pimeässä en huomannut mitä portaiden päässä olikaan.
Patterin päällä oli vaan maastoa, joten ilmasta käsin tai saaren ulkopuolelta tätä ei huomaa. Vallisaaressa saa liikkua vain merkityillä alueilla sen vuoksi, että maastossa on paljon räjähteitä ja mustaa ruutia. Saaren rakennukset ja puut tuhoutuivat aikoinaan suuressa räjähdyksessä joka tuntui santahaminassa asti.

Ei kommentteja: