torstai 5. maaliskuuta 2009

Tunnelmallinen sekä julkisivuremontoimaton vanha kerrostalo

Tämä kerrostalo pisti silmään. Se oli karu, vähän rappeutunut pintapuolisesti, ja se sijaitsi autioituneella alueella. Lähistöllä on vanhaa ratapihaa sekä isoja hylättyjä rivitaloja. 


Rappukäytävä oli aurinkoisen tunnelmallinen, ihan kuin olisi hypännyt ajassa taaksepäin! Tasanteella oli vanha nojatuoli ja kaikki oli vanhanaikaista.  Tosin käytävässä oli muutenkin paljon tavaraa. 


Osassa kerroksissa ei asuttu ollenkaan, ne olivat tyhjillään. Ovien päällä oli pienet numerot. 


Savupiipulle meni yksinkertaiset tikkaat, joissa ei ollut minkäänlaista suojakehikkoa, tälläisiä ei näe nykyään ainakaan usein. Miksi talon julkisivuremonttia on säästetty? Onko se purku-uhan alla vai halutaanko säilyttää erikoinen sekä alkuperäinen tunnelma. Pihalla lojui kaikenlaista... 

4 kommenttia:

MarJa kirjoitti...

oho, viimeistä kuvaa katsoessani olin aivan varma että se on otettu muutaman kilometrin päästä meidän kodistamme. Siellä on ihan samanlainen vähän ränsistynyt vanha kerrostalo, joka on aikoinaan ollut tehdastyöntekijöiden asuntola tms. ja nykyään kun tehdas on ollut jo vuosikymmeniä tyhjillään, asunnot on vapaita kaikille halukkaille.

6nen kirjoitti...

En voi olla linkittämättä kuvaa KontioMäen vastaavista kerrostaloista:
http://vaunut.org/kuva/47557 :)

Mäellä tässäkin tapauksessa ollaan, usein olen tuota kerrostaloa ihaillut, mutten ole osannut aavistaa sen sisäistä kauneutta! Siellähän näyttää olevan samanlaiset ovet kuin 'meidän' 50-luvun rintamamiestalossa, ja ah noita kaiteita! Ja ylin kerros näyttää todellakin olevan asumaton.

Asukkaita tuolla kylällä on enää kai alle 1500, kun niitä parhaimmillaan on ollut yli 3000. Katoon on syynä ollut normaalin maaltamuuton lisäksi vilkkaan rautatieristeysaseman kuihtuminen 70- ja 80-luvuilla: Junaliikenne siirtyi uusille nopeille oikoradoille, yksi liikennöintisuunta lakkautettiin kokonaan ja rautateiden työllistävä vaikutus väheni muutoinkin mm. höyryvetureista luovuttaessa.

humu kirjoitti...

Autiotalot sekä kiehtovat, että pelottavat minua. Yksin en uskaltaisi ikinä mennä moiseen. Ihana blogi sinulla! Alan seuraamaan!

Possumamma kirjoitti...

Ulkoisesti on semmoinen pelottava, mielisairaalamainen, mutta sisällä on omalla tavallaan viehättävä menneenajan fiilis, jota ei kyllä nykykerrostaloissa ole tippaakaan.