torstai 25. kesäkuuta 2009

Palaneet saksetVanhassa ompelukoneessa oli jännä yksityiskohta. Polttojälki! En katsonut onko ompelukone vielä kunnossa, mutta nappilaatikossa oli ompelutarvikkeita. Neuloja, lankoja, puolia ja niitä nappeja. 

3 kommenttia:

MarJa kirjoitti...

meidän mummilla on tuommoinen singeri :) nuo palaneet sakset on aika mystiset. aloin heti miettiä että kuinkas ne nyt noin on päässyt kuumumaan :)

Funchal kirjoitti...

Ihanat nuo ompelukoneen jalat. Noista saisi upean pöydän lasilevyn kanssa. Tuo saksimerkki on kuin viesti tuonpuoleiselta ompelijalta ! Oliskohan olleet sellaiset vanhanaikaiset metallisakset (ei siis mitään oranssipäisiä fiskarseja) ja ne sitten jostain syystä syöpyneet jättäen tumman hapettuneen jäljen, jos se ei olisikaan "palanut" jälki ? On sulla mukavat seikkailut !

JunalautaNet kirjoitti...

Aijai! Kyllähän tuo olisi pitänyt käynnistää ja testata, kuinka kovaa se kulkee ennen kuin urahihna hypähtää pois paikoiltaan! :D

Tuommoisia löytyi vielä 80-luvun alkupuolella melkein joka kotitaloudesta, myös meiltä (Singer). Tädillä oli puolestaan juurikin tuollainen Husqvarna, jota tuli kyllä poljettua aina kun mahdollista! Nuo olivat kuitenkin teknisesti mielenkiintoisia vempaimia vauhtipyörineen ja kääntömekanismeineen. Ja ah, se ompelukoneöljyn tuoksu tuolla kannen alla.. <3

Muistelisin jommassa kummassa olleen myös samanlaisen palaneiden saksien jäljen.. Näin miehen logiikalla ajateltuna sen on tarkoitus ilmaista saksien paikan - aivan kuten autotalleissa ja autokorjaamoissa on usein maalattu työkalujen ääriviivat niiden paikoille.

Olisiko tuo polttojälki tehty jo valmistajan taholta, vai olisiko se ollut jonkun ompelukone-edustajan tai -myyjän tapa, se jää nyt kaivelemaan. Tietysti on mahdollista, että tuollainen merkintä tehtiin kotioloissakin: Tuli hellan pesään, sakset hellalle, jne.